Bratislava


Aanbevelingen van Ľubka Hamarová

Kaart van Bratislava met aanbevelingen

Leuke plekken

1. Medická záhrada

(medische tuin, Blumentálska 10/a). Een mooi parkje in het centrum van de stad, veel jonge mensen. Ligt naast de Joodse begraafplaats. Er zijn daar de rijkste oude families uit Bratislava begraven. Je kunt er prachtig even rondwandelen als je behoefte hebt aan rust.

medická záhrada

2. De leesplek bij de Červený Rak

(Rode Kreeft, Michalská ulica 26). Onder de Michalská Brana (Michaelspoort) is een leeszaal met tuin waar je kunt zitten lezen. Veel mensen -ook Slowaken- weten niet dat deze prachtige plek ook voor het publiek open is. Je kunt er met de plaatselijke katten spelen en er even uitrusten na een vermoeiende wandeling door de binnenstad.

De ingang is onder de Michaelpoort in de Michalská straat 26, direkt naast het farmaceutisch museum Červený Rak:

3. Jakobovo námestie

(Jacobsplein). Mooi klein parkje in de oude stad, vlakbij het Sociologisch Instituut:

4. Het gymnasium

(GAMČA, in Jugendstil, Grösslingova 18). Ľubka haar middelbare school:

5. Het blauwe kerkje

(Bezručova 2), ook in Jugendstil:

800

Eten en drinken:

1. Lacinka

(Šancová 3995/18). Iconisch pannekoekenhuisje uit de communistische tijd, direct tegenover het hoofdstation (en dus vlakbij het hotel). De wijze van bestellen en eten van de pannenkoeken is ook zeer authentiek: De menukaart is op de muur te lezen. Je kiest de vulling/het beleg (hartig of zoet), al of niet gecombineerd met ander beleg. De prijzen zijn vermeld onder de naam "plnky" (vulling). Ľubka's favorieten zijn: Orechovo-rumovú (noten-rum), Bryndzovú (schapenkaas) en het ikonische duo, dat de specialiteit is van de keuken: Geologická a Geodetická (geologisch en geodetisch). En als je helemaal in stijl wilt blijven, neem je er een beker melk bij.

Het interieur:

De ingang:

Let op, Lacinka is 's zaterdags gesloten en op zondag pas open vanaf 14:00 uur. Overige dagen geopend: 11:00-21:00 uur.

2. Prašná bašta

(Kruitbastion, Zámočnícka 399/11). Cool restaurant met traditie in het centrum van de stad. Niet erg duur en fantastische sfeer. Warm anbevolen! Het eten is uitstekend en er komen weinig toeristen. Ze hebben ook een mooi terras.

3. Burger Roxor

(Vysoká 28). Zeer goede kwaliteit Slowaakse hamburgers met goed bier. Klanten zijn voor een groot deel verbonden met het Grösslingová gymnasium. Zowel personeel als eigenaar (die tegleijkertijd kok is) komen van die school. Daarom heerst er altijd een goede sfeer.

Ingang:

Interieur:

4. U Kubistu

(Bij de kubist, Grösslingová 2524/26,). Prettige zaak vlakbij het Sociologisch Instituut, met minimalistisch interieur en gezond voedsel. Je kunt er ook prima een kopje koffie drinken.

Koffie (káva) drinken

5. Cafe Axioma

(Lazaretská 8). Ontmoetingsplaats van de intellectuele 'crème de la crème' (docenten, schrijvers, zangers, kunstenaars en publicisten). Ľubka heeft er vorige zomer gewerkt en zij kwam er vaak. Het interieur is gericht op alternatieve kunst en de hele zaak ademt een aparte sfeer. Enige minpunt is dat er gerookt wordt.

Bier (pivo) drinken

6. Bratislavský Meštiansky Pivovar

(Bratislaafse stadsbrouwerij, Dunajská 21). Hier kun je ook goed eten. Het is niet ver van het Sociologisch Instituut. Ľubka komt hier graag want het is groot en aangenaam druk en maakt min of meer deel uit vanj een park. Hier komen ook vaak zangers en bands en ook kunstenaars. Heel geschikt voor grotere groepen.

's Avonds/uitgaan

1. KC Dunaj

(Nedbalova 3). Dit is Ľubka's favoriete zaak, op het dak van warenhuis Dunaj. Ze hebben een prettig terras waar je bij ieder weertype kunt zitten. Men organiseert er originele feestjes en lezingen. Hier gaan veel jonge mensen uit Ľubka's omgeving naar toe. Ook geschikt om alleen maar een biertje te drinken. De zaak is in het centrum.

Terras:

Ingang:

Interieur:

2. Subclub

(ook "Učko" genoemd). Met stip de meest alternatieve (underground) club van Bratislava. Hij bevindt zich ook letterlijk ondergronds, onder de burcht in de rotsen, in een oude oorlogsbunker. Feesten zijn daar nogal 'weird', dus alleen aanbevolen als je daarop voorbereid bent.

Subclub website

Ingang:

Zo ziet een feest er daar ongeveer uit:

3. Fuga

Voor de punk underground in het centrum van de stad aan het Námestie SNP (het Plein van de Slowaakse Nationale Opstand) met een galerie en interessante acties. Hier treffen elkaar vooral studenten van de filmacademie. Wordt ook gebruikt als theater.

Fuga website

Ľubka: Dit is het wel zo ongeveer voor een paar dagen :) Ik herhaal nog eens dat het slechts één gezicht van Bratislava betreft, de alternatieve. Al deze gelegenheden staan niet in de toeristische folders en hebben een sfeer die misschien niet iedereen aanstaat. Aan de andere kant zijn ze volgens mij juist voor sociologen zeer interessant!:)